Kako pravilno odabrati i instalirati pozivni tablo Commax

Pozivni tablo sa kamerom i sa tasterom zvona ili tasterima je najvažniji sastavni deo sistema videointerfona. U ponudi je široka lepeza različitih modela dizajna koji imaju na raspolaganju različite prednosti, event. posebne karakteristike. Klijent ima mogućnost da bira izmedju pozivnog tabloa sa sakrivenim ili vidljivim objektivom, sa specijalnim oblikom koji omogućava instalaciju u veoma mali prostor ili s mogućnošću uzidne ugradnje (montaža ispod maltera ili u zidani stub) ili nazidne montaže itd.

Pri izboru se mora uzeti u obzir na kom mestu će pozivni tablo biti instaliran – od kojeg materijala je površina podloge i kakve je boje. Ili, napr., da li će poseta stajati direktno pred kamerom, event. da li će biti neophodno usmeriti objektiv kamere u mesto koje želite da gledate pomoću ovog sistema.

temperatura

U slučaju da ste odabrali uzidni pozivni tablo, morate uzeti u obzir nekoliko sitnih stvari, kako bi u budućnosti izbegli potencijalne komplikacije. Ako pozivni tablo bude na zidanom, betonskom ili metalnom stubiću, koji se nalazi na istočnoj strani, može, kod standardnog načina instalacije, doći do zamagljenja unutrašnjeg prostora pozivnog tabloa. Ovo zamagljenje je prouzrokovano razlikom temperature materijala podloge i pozivnog tabloa. Najčešće do ove situacije dolazi na proleće i jesen u jutarnjim ili popodnevnim satim kada na pozivni tablo i stub počinje da sija sunce. Hladan stub od betona se na suncu zagrejava mnogo sporije nego pozivni tablo koji je najčešće proizveden od aluminijuma ili legura aluminijuma. U takvim slučajevima nije u pitanju greška opreme nego kondenzacija vlage vazduha na materijalima različitih temperatura.

istok

Ova pojava se izbegava tako što se na ispravan način instalira pozivni tablo. Neophodno je toplotno izolovati instalacionu kutiju od stuba, event. zida na kojem se nalazi. Ova toplotna izolacija se može izvrštiti napr. pričvršćenjem instlacione kutije u poliuretansku penu. Montažni otvor treba da bude barem za 1-2 cm veći nego dimenzija instalacione kutije. Sloj poliuretanske pene treba da bude toliko debeo da može odgovoriti svojoj svrsi. Za jednostavnije pričvršćenje, instalaciona kutija se može pričvrstiti pomoću zavrtnja, direktno na stub. Posle stvrdnjavanja pene, odseče se višak a ivica pene se može doterati pomoću mase za spojnice, gipsom ili drugim materijalom, tako da izvedba estetički ne narušava ukupan izgled. Za pokrivanje poliuretanske pene može se iskoristiti i okvir za zaštitu od kiše.

Izolacioni materijal

U slučaju da se odlučite za nazidni pozivni tablo (montaža na zid il stub) verovatnoća da nastane kondenzacija je manja. U ovim slučajevima se mora obezbediti da kišna voda ne udje u pozivni tablo – u mesta gde je na pozivni tablo priljučena kabelaža. To se može obezbediti zaptivanjem gornje strane i obe bočne strane pomoću silikonskog ili drugog kita. Na ovaj način se nesme nikada zaptivati donja strana pozivnog tabloa, pošto bi u tom slučaju nastala u, ili iza, pozivnog tabloa, kondenzacija i vlaga ne bi imala gde da isteče i postepeno bi se gomilala. Veća količina takve nagomilane vode dovodi do oštećenja elektronike.

Silikonski kit - tablo
Silikonski kit - krova

U slučaju korišćenja zaštitnog krova protiv kiše, preporučujemo korišćenje silikonskog kita kod obe vrste instalacije (uzidne i nazidne). Neprekidan sloj kita se nanosi na zadnji deo krova na obe bočne strane i na gornji deo. Opet se ne sme stavljati kit u donji deo.

Kako smo naveli na početku ovog teksta, kada se bira pozivni tablo, dobro je znati da li je neophodno usmeriti ugao snimanja objektiva kamere, na mesto gde će stajati posetilac. Takodje je neophodno uzeti u obzir na kojoj visini će biti smešten pozivni tablo. Usmeravanje objektiva omogućavaju samo neki tipovi pozivnog tabloa. U slučaju da odaberete pozivni tablo sa objektivom s mogućnošću podešavanja, preporučena instalaciona visina je 115-155 cm. U slučaju da odaberete pozivni tablo sa čvrstim objektivom, prepručujemo da se montira na visinu od 140 cm (misli se na gornju ivicu pozivnog tabloa). Ovde su primeri uglova za:

visina 140 cm

1) Direktno podešavanje objektiva – instalaciona visina 140 cm (omogućavanju svi tipovi pozivnog tabloa)

visina 115 cm

2) Instalacija pozivnog tabloa na maloj visini – preporučujemo min. 115 cm (takvo podešavanje omogućavaju samo neki tipovi pozivnog tabloa)

visina 155 cm

3) Instalacija pozivnog tabloa na većoj visini – preporučujemo maks. 155 cm (takvo podešavanje omogućavaju samo neki tipovi pozivnog tabloa)

Podešavanje horizontalnog ugla snimanja je važno u slučaju da se pozivni tablo ne nalazi direktno ispred mesta gde se pretpostavlja da će posetilac posle zvonjenja stajati. Evetn. ako postoji zahtev za praćenje okolnog prostora (napr. prostor ispred ulazne kapije i sl.)

direktno podešavanje

1) Direktno podešavanje (omogućavaju svi tipovi pozivnog tabloa)

pomeranje ulevo

2) Pomeranje ulevo (takvo podešavanje omogućavaju samo neki tipovi pozivnog tabloa)

pomeranje udesno

3) Pomeranje udesno (takvo podešavanje omogućavaju samo neki tipovi pozivnog tabloa)

Poslednji korak u instalaciji pozivnog tabloa je podešavanje glasnosti reproduktora, event. osetljivosti mikrofona, kako bi kvalitet zvuka bio na što boljem nivou i ne bi dolazilo do nastanka povratne veze (pištanje). Ova zvučna proba se mora izvesti tako da pozivni tablo smestimo u pričvršćenu instalacionu kutiju, event. ga pritisnemo na mesto gde će se nalaziti u budućnosti (u slučaju nazidne instalacije). Nema smisla probati zvučne karakteristike u momentu kada se pozivni tablo nalazi u slobodnom prostoru (kada ga držite slobodno u ruci samo na priključenim kablovima). Većina pozivnih tabloa ima na svom zadnjem delu mogućnost regulacije glasnosti. Preporučuejmo da se glasnost smanji na minimum, i tokom probe glasa, postepeno se povećava do momenta kada se počne pojavljivati povratna veza (pištanje). U slučaju da stanica ovaj element za regulaciju nema i pojavljuje se tokom instalacije povratna veza, preporučujemo kontaktirati tehničku podršku proizvoda datog proizvodjača.

Air Jordan 1 Low White/Black-Midnight Navy For Sale